Η Έλενα Παναρίτη στο ράδιο του Alpha (16/5/2016)

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στο Σπύρο Χαριτάτο εδώ :

Μέρος 1 :

 

Μέρος  2:

 

Το δημοσίευμα από το Alpha989.gr :

«Έξι χρόνια πήγαινε- έλα με τους δανειστές. Κάθε φορά στο παρά 3’ περνάμε καινούργιους νόμους, με βαριά δημοσιονομικά μέτρα. Έχουμε μειώσει 12 φορές μισθούς και συντάξεις. Έχει υπάρξει κόπωση απ’ όλους. Κάθε τρεις και λίγο το δράμα σε επανάληψη», είπε στον Alpha η θεσμικός οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη.

«Εάν ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”, ουσιαστικά καταλύεται η Βουλή» τόνισε και διευκρίνισε  ότι «ο αρχικός “κόφτης” μπήκε τον Μαϊο του 2014 κι ήταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αν δεν πιάναμε το πρωτογενές πλεόνασμα αμέσως θα μειώνονταν οι συντάξεις».

 «Τώρα θα έχουμε δημοσιονομικές διορθώσεις με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα. Η διαδικασία είναι διαφορετική από την παλαιότερη», πρόσθεσε.

Η κα Παναρίτη επεσήμανε ότι «εάν δεν πληρεί τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου η κυβέρνηση ώστε να καταφέρει να έχει τα συγκεκριμένα πλεονάσματα, δεν παρέχεται η δόση» και τόνισε πως «ο μόνος τρόπος να δοθούν τα χρήματα αυτά στους δανειστές αν δεν υπάρχει εισόδημα στην χώρα (ανάπτυξη), είναι νέα δημοσιονομικά μέτρα».

Εκτίμησε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει με μεγάλη δυσκολία αλλά δεν έχει κλείσει ακόμα. Δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Κάτσε να εφαρμοστεί να δούμε τί σεισμός θα γίνει. Βλέπω ότι θα το τρενάρουν μέχρι τις εκλογές της Βρετανίας και τότε θα συμφωνήσουμε».

«Άπαξ και αποδεχτήκαμε το μνημόνιο, αυτό είναι. Θα πάρουμε 15 δις για να πληρώσουμε τα ομόλογα του Ιουλίου και να μπορέσουμε να υπάρχουμε ως χώρα…Αγοράσαμε τον χρόνο αξιοπιστίας με το ασφαλιστικό. Η ερώτηση είναι τί θα πει μεταρρύθμιση. Μέτρα μεταρρυθμιστικά είναι δημοσιονομικά. Κλείνει ο κόσμος τα αυτιά του όταν ακούει για μεταρρύθμιση αφού φοβάται ότι θα του φύγει κανένα ευρώ από το παντελόνι», πρόσθεσε.

Για το ΔΝΤ είπε «θεωρώ ότι θα συνεχίσει να υπάρχει, απλά επειδή το θέλει η Ευρώπη. Το ΔΝΤ θέλει πολύ να μην είναι στο πρόγραμμα». 

Αναφερόμενη στην αντίδραση του ελληνικού λαού η κα Παναρίτη είπε πως «εμείς βγήκαμε πάρα πολύ στους δρόμους. Τώρα ο λαός έχει μουδιάσει και φοβάμαι ότι μεγαλώνει ο θυμός. Τώρα δεν θα πάνε μπροστά από την Βουλή. Θα πηγαίνουν μπροστά από το Μαξίμου και  το Προεδρικό Μέγαρο» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «πώς καταλαβαίνουμε σε μία χώρα που δεν έχει εισόδημα την επιτυχία ενός μνημονίου; Από την αύξηση της εμπιστοσύνης πολιτών προς το κράτος και το αντίθετο. Βλέπουμε ότι οι περισσότεροι από τους Έλληνες προσπαθούν να φύγουν από την χώρα, δεν κόβουν αποδείξεις. Δεν έχει πάει καλά η πολιτική των μνημονίων».

Όσον αφορά στη φορολογία, είπε ότι «συνεχίζουμε να φορολογούμε την ίδια βάση που φορολογούσαμε και το ’10. Δεν έχουμε μεγαλώσει τη βάση φορολογίας. Το μνημόνιο δεν βοηθά στην ανάπτυξη».

Στο ερώτημα εάν υπήρχε εντολή από τον πρωθυπουργό να απειλούν με Grexit, όπως δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, η κα Παναρίτη απάντησε:

«όχι βέβαια. Αλλά ο Βαρουφάκης δεν μιλάει για μένα, μιλάει για το τί έκανε ο ίδιος. Εμείς ήμασταν στις τεχνικές διαπραγματεύσεις και ο κος Βαρουφάκης δεν ήταν ποτέ μαζί μας. Τι έλεγε στους ομολόγους του κεκλεισμένων των θυρών αυτός μόνο μπορεί να το ξέρει».

 «O κ.  Βαρουφάκης θεωρώ πως πιστεύει ότι δεν υπήρχε μια συμπαγής γραμμή στην διαπραγμάτευση. Ενώ ο ίδιος έπαιρνε εντολή Α, κάποιος άλλος μίλαγε με Β. Γ κλπ, εμφανιζόμασταν με διαφορετικά πρόσωπα στην ίδια διαπραγμάτευση και σε διαφορετικά fora. Η θεωρία των παιγνίων είναι σωστή, μόνο όταν υπάρχει συμπαγής ομάδα. Όταν παίζει ο καθένας ό,τι παιχνίδι θέλει δεν έχουμε θεωρία παιγνίων γιατί δεν έχουμε ένα παιχνίδι»,πρόσθεσε.

Η κα Παναρίτη καυτηρίασε το γεγονός ότι «τώρα υπάρχει αντίδραση στον Γ. Βαρουφάκη ενώ τότε υπήρχε μεγάλοsex appeal. Κατάλαβα ότι ο Γ. Βαρουφακης ήθελε να πει πωςο Σόιμπλε προσπαθεί να μανατζάρει την ΕΕ με τακτικισμούς αλλά δεν είναι Νομπελίστας οικονομολόγος ολκής.Ο Βαρουφάκης μιλά για τις οικονομικές γνώσεις του Σόιμπλε. Νομίζω εννοεί ότι έχουμε φτιάξει ένα Ευρωπαϊκό οικονομικό κατασκεύασμα από μη οικονομολόγους, που όμως επηρεάζει την τσέπη μας. Αν είχαμε οικονομολόγους θα υπήρχε πιο λογική αντιμετώπιση.  Με οικονομικούς όρους δεν είναι λογική η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη».